The project was co-financed by the European Union from the European Social Fund

DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO

Društveno poduzetništvo kao novi način poslovanja predstavlja područje preklapanja poduzetničkih praksi iz poslovnog svijeta i vrijednosti usko povezanih s društvenom odgovornošću i načelima zaštite okoliša.

Uz definiciju društvenog poduzetnika od strane Europske komisije postoji niz definicija društvenog poduzetništva od strane relevantnih međunarodnih institucija.

Strategijom razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine društveno poduzetništvo definira se kao: Poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit/višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice. Strategiju možete preuzeti HERE.

Neki od kriterija prepoznavanja društvenog poduzetnika su:

  • društveni poduzetnik ostvaruje ravnotežu društvenih, okolišnih i ekonomskih ciljeva poslovanja

  • društveni poduzetnik obavlja djelatnost proizvodnje i prometa roba, pružanja usluga ili obavlja umjetničku djelatnost kojom se ostvaruje prihod na tržištu, te koja ima povoljan utjecaj na okoliš, doprinosi unapređenju razvoja lokalne zajednice i društva u cjelini.

  • društveni poduzetnik najmanje 75% godišnje dobiti, odnosno višak prihoda ostvaren obavljanjem svoje djelatnosti ulaže u ostvarivanje i razvoj ciljeva poslovanja, odnosno djelovanja.

Ekološka udruga „Krka“ Knin osnovala je trgovačko društvo MARUNUŠA j.d.o.o., jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju, trgovinu, usluge i turistička agencija. MARUNUŠA j.d.o.o. je nositelj projekta „Eko društvenu poduzetnici“, a jedan od glavnih ciljeva projekta jeste poslovanje po principima društvenog poduzetništva.

Trajanje projekta je 30 mjeseci (do 17.3.2023), a vrijednost 1.145.410,00 kn. Projekt se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Udio EU potpore je 85%, ostatak od 15% sufinancira se iz Državnog proračuna RH.

U sklopu projekta bit će održat će se predavanje „Zašto je važno društveno poduzetništvo” i radionica „Želim postati društveni poduzetnik”. Također će se provesti info kampanja za promociju društvenog poduzetništva.

Poziv na završnu konferenciju

ZAVRŠNA KONFERENCIJA Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na završnu konferenciju u sklopu projekta „Eko društveni poduzetnici“ –UP.02.3.1.03.0028, koja će se održati dana 15. ožujka 2023.

više »