Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

KNINSKA TVRĐAVA

Kninska tvrđava jedna je od najvećih i najstarijih europskih tvrđava. Potječe iz IX. stoljeća, a konačan izgled dobila je početkom XVIII. stoljeća. Spada među najveće Hrvatske fortifikacijske spomenike i druga je po veličini vojna fortifikacija u Europi. Zauzima prostor od čak 123.143 m². Može se podijeliti na pet dijelova: Gornji grad, Srednji grad, Kaštel Lab, Donji grad, i postaja Belveder. Svaki od ovih dijelova tvrđave može se smatrati i samostalnim utvrđenim gradom. Ona je živući spomenik kulture i predstavlja najjači turistički adut grada Knina.

slap krčić/izvor rijeke KRKE

Slap Krčić završetak je desetak kilometara duge rječice Krčić koja izvire u podnožju Dinare. Visok je 22 metra i širok 30 metara. Krčić je svojevrsno čudo prirode jer se ulijeva točno u izvor rijeke Krke, a ovakav fenomen nije zabilježen nigdje drugdje u svijetu. Slap je najatraktivniji u proljeće i jesen, a ljeti u potpunosti presuši. Tada do izražaja dolazi kristalno jasan izvor rijeke Krke modro smaragdne boje. Izvor rijeke Krke sastoji se od tri stalna izvora. Glavni izvor nalazi se u špilji ispod slapa Krčić. Ostala dva izvora nalaze sa na lijevoj obali Krke, prvi 50 metara nizvodno od slapa a drugi 150 metara nizvodno.

RIJEKA KRKA

Jedna od najljepših europskih rijeka, duga je 72,5 kilometara. Knin je smješten na desnoj obali gornjeg toka rijeke Krke. U ovoj čarobnoj rijeci uživajte uz 3km dugu pješačko biciklističku stazu koja povezuje grad s popularnim slapom Krčić i izvorom rijeke Krke.

SASTAVCI

Ušće Butižnice u Krku kninjani nazivaju Sastavci. Ovo umjetno ušće napravljeno je zbog velikih i čestih poplava tako da je izgrađen nasip koji je ušće Butižnice pomaknuo 2,5 kilometara nizvodno. Danas je nasip omiljeno mjesto za šetnju, trčanje i biciklizam.

ŠARENA I BURUMSKA JEZERA

Šarenim jezerima nazivaju se tri jezera i dva veća vrela, a nalaze se jugoistočno od Knina. Nazvana su Šarena zbog promjene boja tijekom izlaska i zalaska sunca, kada se sve boje s neba zrcale u njima. Prosječna dubina im je 11 metara, a mjestimično su duboka čak oko 30 metara.

Burumska jezera su također smještena sjeveroistočno od Knina, a od Šarenih jezera su udaljena oko 1 kilometar. Prosječna dubina im je oko 5 metara.

I Šarena i Burumska jezera bogata su ribom. Prošećite uz mirne vode ovih jezera i uživajte u njihovoj ljepoti.

Arheološko nalazište Kapitul

Ovaj antički i starohrvatski arheološki lokalitet nalazi se kod ušća rijeke Kosovčice u Krku. Ime je dobio po sjedištu kninskog biskupa i kninskog kaptola.

Vladarski benediktinski samostan na Kapitulu osnovan je oko sredine 9. stoljeća za vladavine kneza Trpimira. Na mjestu bivšeg samostana u 13. stoljeću izgrađena je katedrala kninskog biskupa. U arheološkim istraživanjima pronađen je veliki broj dekorativnih ulomaka s pleternom ornamentikom, veći broj starohrvatskih i kasnijih srednjovjekovnih grobova s nalazima naušnica, ostruga i prstenja.

SPAS

Brdo spas nalazi se na nadmorskoj visini od 345 metara, 100 metara iznad grada Knina. Proteže se u osi sjeverozapad – jugoistok. Na južnoj strani uzdiže se kninska tvrđava, a na sjevernoj strani nalazi se zaravanski plato. Ovaj dio brda početkom 18. stoljeća je umjetnim procijepom odijeljen od južnog dijela. Arheološka istraživanja provedena na sjevernom dijelu Spasa utvrdila su postojanje temeljnih ostataka arhitekture rimskog naselja Ninia. Spas je vrlo malo istražen i moguće je da krije još brojne zanimljivosti iz prošlosti.